Óriási termelői élelmiszerkóstolón és vásáron veszünk részt április 13-14-én Kiskőrösön a, IV. Duna-Tisza Közi Agrárexpo-n. Akiknek nem mindegy, hogy mi kerül az asztalukra, és előnyben részesítik a biztos forrásból származó magyar élelmiszereket, látogassanak meg és kóstolják meg 100 %-os gyümölcsleveinket. Ugyanitt a Fresh Fruit TÉSZ képviselői is várják azokat a gazdákat, akik a térség vezető gyümölcsfelvásárlójával szeretnék felvenni a kapcsolatot.

A vásáron az érdeklődők összehasonlíthatják a mezőgazdasági gépforgalmazók legújabb ár- és termékkínálatát. Az AGRÁREXPO a családoknak is kínál látnivalót: lesz lovas- és kutyabemutató, állatkiállítás, kézműves foglalkozások, néptánc műsor.

A belépés ingyenes.

Dr. Endre László, Csizmadia Péter, Fekete Krisztina cikke (Országos Egészségfejlesztési Intézet, Budapest)

Egy népesség egészségi állapota nagy mértékben az adott ország gazdasági erejének a függvénye. Egészségünket (durva becslés szerint) a következő tényezők határozzák meg:
- 43%-ban az életmód,
- 27%-ban az öröklődés,
- 19%-ban a környezet és (legfeljebb)
- 11%-ban az egészségügyi ellátó rendszer.

Magyarországot az egy főre jutó nemzeti jövedelem (GDP) alapján a gazdaságilag közepesen fejlett országok közé sorolhatjuk, viszont a születéskor várható életkilátások tekintetében a legrosszabbak közé tartozunk. Ezt nagyrészt az életmódunkból adódó korai halálozásnak köszönhetjük.
1992 és 1994 között 2500 önkéntes magyar felnőttön végzett két felmérés szerint (összkoleszterin szintjük alapján) a megkérdezettek 31- illetve 34%-a tartozott a fokozott kockázatú (5,2-6,2 mM/l) csoportba míg a kifejezett kockázatú csoportba (6,2 mM/l felett) tartozók aránya 16%-ról 27%-ra nőtt!

 

Weiterlesen ...

A vitaminok a szervezet fiziológiás (élettani) működéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Az emberi szervezet nem (ill. egyes vitaminok esetében kellõ mennyiségben nem) tudja elõállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni õket vagy elõ anyagaikat (ezek a provitaminok melyek a szervezetben vitaminná alakulnak). A vitaminok a sejtanyagcserében játszanak fontos szerepet (elsõsorban enzimek alkotórészeiként), így befolyásolva az egyes szervek mûködését.
Oldhatóságuk alapján a vitaminok két csoportba sorolhatók, zsírban oldódó vitaminokra (A-, D-, E-, K- vitaminok) és vízben oldódó vitaminokra (C-vitamin, B- vitamin csoport, folsav, biotin). A zsíroldékony vitaminokat szervezetünk tárolni képes - így mindennapi pótlásuk nem szükséges, viszont túlzott fogyasztásuk túladagolási tünetekhez vezethet (hipervitaminózis) -, míg a vízoldható vitaminok esetében a felesleg rövid idõn belül kiürül a szervezetbõl, ezért mindennapi pótlásuk elengedhetetlen.
Zöldségek és gyümölcsök vitamin tartalma: A zöldség és gyümölcsfélék fogyasztása elsõsorban a C-, E- és K- vitaminok valamint a folsav és karotinoidok (A-provitamin) esetében döntõ jelentõségû, mivel szervezetünk elsõdlegesen ezen élelmiszerekbõl tudja fedezni szükségleteit. Egyes termékeknél jelentõs a B1- és B2- vitamin mennyisége, azonban feltétlenül említést érdemel, hogy a zöldségek és gyümölcsök D- és B 12 vitamint egyáltalán nem tartalmaznak (ezért ezen vitaminok a táblázatokban nem is szerepelnek). A gyümölcsök és zöldségek A-vitamint sem tartalmaznak, azonban a karotinoidok a szervezetben lezajló biológiai folyamatok során A-vitaminná alakulnak (mintegy 6 tömegegységnyi bkarotinból képzõdik 1 tömegegységnyi A-vitamin). A napi vitaminszükséglet függ a nemtõl, az életkortól és az életviteli szokásoktól (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás), a felnõtt lakosság átlagos vitaminszükségletét az 3.. táblázatban adjuk meg. A táblázat elkészítésekor a Barna Mária által szerkesztett TÁPLÁLKOZÁS c. könyv adataira támaszkodtunk.

Weiterlesen ...

child apple

Január elsejétől több mint 876 millió forint áll rendelkezésre a 2010-es év iskolagyümölcs program finanszírozására, amely az 1-4. osztályos tanulók számára biztosít friss gyümölcsöt, hazai termelőktől.

Az iskolafenntartók ezután – az „Iskolatej program” ihletésére - önkéntes részvételi alapon, vissza nem térítendő támogatás segítségével biztosíthatnak almát az alsó tagozatos tanulóknak. A június 30-ig tartó program két célt ötvöz. Egyrészt a hazai gyümölcsfogyasztás növekedését célozza, - közvetve támogatva ezzel a magyar termelőket – másrészt a gyerekek táplálkozási szokásainak javítását segíti elő.

 

 

Január 4-e óta cégünk közel 300 iskolába szállít így almát. A szállított fő fajták: Golden, Jonagold, Jonagored, Mutsu.

 

Meggy

 

fruitinfo logo 2

eszakalfolditesz logo

ezerkert logo

 

logo 150 szeles

botesz

Balaton-ker-tesz LOGO kicsi

plakat