2011/2012-es tanévtől hazánkban is újraindult az iskolagyümölcs-program. A program segít a diákok egészségesebb étrendre nevelésében és abban, hogy minél kevesebb gyerek legyen túlsúlyos. Cégünk 2011. szeptembere óta szállít zöldséget, gyümölcsöt és 100%-os gyümölcsleveket számos iskola tanulói számára.

Az iskolagyümölcs program pozitív hatását növelni lehet, ha olyan kísérő intézkedéseket hajtunk végre, amelyekből a gyermekek megtudhatják, miért fontos a helyes táplálkozást kialakítani. Az iskolagyümölcs program célja, hogy helyes étkezési szokások kialakítására ösztönözze a gyerekeket, azaz hozzászokjanak már gyerekkorban, a rendszeres napi gyümölcsfogyasztásra.

A program célja az, hogy a program kedvezményezettjei - azaz az általános iskolák 1-6. évfolyamos tanulói - megkedveljék a gyümölcsök napi fogyasztását, így egészséges táplálkozási szokások alakuljanak ki bennük.


A program időtartama (szállítási időszakok) a 2014/2015. tanévben:

I. időszak: 2014.09.01 - 2014.09.28.
II. időszak: 2014.09.29 - 2014.12.21.
III. időszak: 2015.01.12 - 2015.03.29.
IV. időszak: 2015.03.30 - 2015.05.03.


Támogatott termék
A tanulónként kiosztásra kerülő termék mennyisége hetente legfeljebb négy adag. Hetente legalább kétféle terméket kell kiosztani. A kiosztott termékféléknek szállítási időszakon belül hetenként azonosnak kell lennie.

A támogatott termékekre vonatkozó minőségi követelmények:
A rendelet alapján támogatott terméknek meg kell felelnie az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a gyümölcs- és zöldség-, valamint a feldolgozottgyümölcs- és feldolgozottzöldség-ágazatra alkalmazandó részletes szabályainak a megállapításáról szóló, 2011. június 7-i 543/2011/EU bizottsági végrehajtási rendelet I. mellékletében előírt általános forgalmazási előírásoknak vagy amennyiben létezik, a termékspecifikus forgalmazási előírásokban meghatározott I. osztályra vonatkozó követelményeknek, és legalább az alábbi méretűnek kell lennie:


- alma 65 mm
- körte 60 mm
- őszibarack 73 mm
- nektarin 67 mm
- szilva 28 mm

- étkezési paprika 40 mm
- paradicsom 47 mm

 

A szállítható 100%-os zöldséglé és gyümölcslé típusai: almából, körtéből, barackból és meggyből, sárgarépából, paradicsomból, céklából és sütőtökből készített 100%-os zöldséglé és gyümölcslé.

Kísérő intézkedések:

Az egészséges étkezési szokásokat, ill. a gyümölcs- és zöldségágazatot érintő ismeretek fejlesztése érdekében cégünk az alábbi kísérő intézkedéseket hajtja végre:


- Az iskolagyümölcs-programmal kapcsolatos külön e célra létrehozott, rendszeresen frissített interaktív honlap.
- Zöldség-gyümölcs termelői csoportokhoz, termelői szervezetekhez, termelőkhöz szervezett iskolai tanulmányút.
- Oktatási segédanyag készítése, készíttetése és annak alkalmazása az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése érdekében. 4
- A gyümölcs- és zöldségágazatot vagy az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek tanterven felüli oktatása.
- A tanulók zöldség-, gyümölcsfogyasztásának és egészséges életmódjának ösztönzése érdekében szervezett verseny, pályázat, adott jutalom (apró ajándékok, pl. póló, matricák, kitűzők, írószerek, órarend, naptár, uzsonnás doboz, sportszer stb.).

- Kóstoltatás: legalább egy alkalommal négy gyümölcs- és négy zöldségféle biztosítása tanulónként és gyümölcs- és zöldségféleségenként.a)

(A megvalósított kísérő intézkedések köre iskolánként változhat a köznevelési intézménnyel kötött megállapodásnak megfelelően.)

 

Az iskolagyümölcs programot szabályozó rendeletet ide kattintva megtekintheti.